dijous, juny 1, 2023 - 13:14
DOSSIER PER A LA CONSTITUCIÓ DE LES NOVES CORPORACIONS LOCALS DESPRÉS DE LES ELECCIONS DEL 28 DE MAIG DE 2023 I ELS/LES ALCALDES/SES.
ESPECIALMENT ADREÇAT ALS/LES SECRETARIS/ES.
DOSSIER PER A LA CONSTITUCIÓ DE LES NOVES CORPORACIONS LOCALS DESPRÉS DE LES ELECCIONS DEL 28 DE MAIG DE 2023 I ELS/LES ALCALDES/SES.
Esquema dels passos a seguir per a la constitució de les noves Corporacions locals.
DIA DE CONSTITUCIÓ DE L'AJUNTAMENT: 17 DE JUNY DE 2023.
Art. 195.1 LOREG: "El vintè dia posterior a la celebració de les eleccions, llevat que s'hagués presentat recurs contenciós-electoral contra la proclamació dels regidors electes, supòsit en el qual es constitueixen el quarantè dia posterior a les eleccions".
HORA DE LA CONSTITUCIÓ. En el cas de Catalunya, el DOGC núm. 8928 d’1 de juny de 2023 publica l’Ordre PRE/134/2023, de 29 de maig, per la qual s'estableix amb caràcter supletori l'hora per a la sessió constitutiva de les corporacions municipals de Catalunya, i que al seu Article únic estableix:
“En els municipis on no existeixi cap normativa municipal específica o que no hagin convocat expressament la sessió, amb caràcter supletori, s'estableix les 12 del migdia com a hora de celebració de la sessió constitutiva. En el cas que no assisteixin a la sessió constitutiva la majoria absoluta del nombre legal de regidors electes, se celebrarà dos dies després a les 12 hores.”
ACCIONS PRÈVIES AMB EL/LA SECRETARI/A COM A PEÇA FONAMENTAL:
- L’antiga Corporació.
Aprovació de la darrera Acta per l'anterior Corporació, que se celebrarà el tercer dia anterior a la sessió constitutiva dels ajuntaments, tant del Ple com de la Junta de Govern local, així com l’aprovació de les actes de qualsevol altra sessió anterior que es trobin pendents.
- La nova Corporació: La figura essencial del secretari/a.
- Recollida de l'Acta de proclamació dels regidors electes per part de la Junta Electoral de Zona.
- Presentació de les credencials dels regidors electes davant de la Secretaria de l'Ajuntament, en qualsevol moment abans de la presa de possessió del càrrec (abans o en el mateix dia de la sessió constitutiva).
- Declaració de béns i activitats que els regidors electes han de realitzar (art. 75.7 LBRL), de forma obligatòria i abans de la presa de possessió, atès que és un requisit previ per a l'adquisició de la condició de regidor.
- Declaració sobre les causes de possible incompatibilitat i sobre qualsevol activitat que els proporcioni o pugui proporcionar ingressos econòmics.
- Declaració dels seus béns patrimonials i de la participació en societats de tot tipus, amb informació de les societats per elles participades i de les autoliquidacions dels impostos sobre la Renda, Patrimoni i, si s' escau, Societats.
- El Secretari/a inscriurà aquestes declaracions en els Registres d'Interessos de cada Corporació local, que tindran caràcter públic.
- També s'obliga els regidors cessants a presentar les declaracions en ocasió del final del mandat.
- Presentació pel Secretari-Interventor de l'ACTA D'ARQUEIG: existències en metàl·lic que es trobin a la caixa de la Corporació o, com és el més corrent, en entitats bancàries.
- Presentació de l'inventari municipal.
CONVOCATÒRIA DE LA SESSIÓ CONSTITUTIVA.
Qui la convoca? L'alcalde/ssa sortint, amb dos dies hàbils d'antelació, i la seva celebració podrà ser a qualsevol hora del vintè dia posterior a la celebració de les eleccions, el 17 de juny, dissabte, (o del 7 de juliol si s'hagués presentat recurs contenciós-electoral).
- CONSTITUCIÓ: El/La secretari/a guia:
- La constitució de la Mesa d'Edat per a la sessió constitutiva, que estarà formada pel regidor de major edat i el de menor edat, del que donarà fe el/la secretari/a, a qui li correspondrà les funcions de PRESIDIR la sessió en tot el seu desenvolupament fins al moment de la presa de possessió del nou/va alcalde/ssa electe/a. Prèviament ha hagut de comprovar les credencials presentades.
- Posteriorment, el/la secretari/a ha de declarar constituïda la Corporació si hi concorren de forma presencial la majoria absoluta dels regidors electes. De no concórrer aquesta majoria, se celebrarà sessió dos dies després, i en aquest cas la Corporació quedarà constituïda, qualsevol que fos el nombre de regidors presents.
- Si algun regidor no pren possessió dels seus càrrecs en la sessió constitutiva, per no assistir-hi o per no reunir els requisits assenyalats, podrà fer-ho en qualsevol sessió posterior.
- Fórmula de jurament o promesa:
Per a la presa de possessió del càrrec de regidor, els electes en aquell moment i, com a requisit essencial i forçosament legal, i per adquirir la condició Plena del seu càrrec, han de jurar o prometre l’acatament a la Constitució.
Malgrat les variants que políticament alguns grups polítics empren, s'hauria de seguir la fórmula que recull el Reial decret 707/1979 de 5 d'abril:
- Llegida pels electes, o be
- per un dels membres de la Mesa d' Edat, o pel mateix secretari, que és el més aconsellable.
Com ajuda essencialment als/ les secretaris/es, copiem la literalitat de l’article 1 d’aquest Reial Decret: Article 1r:
"En l' acte de presa de possessió de càrrecs o funcions públiques a l' Administració, qui hagi de donar possessió formularà al designat la següent pregunta:
«¿Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec ..................................... amb lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat?»
Aquesta pregunta serà contestada per qui hagi de prendre possessió amb una simple afirmativa.
La fórmula anterior podrà ser substituïda pel jurament o promesa prestat personalment per qui ha de prendre possessió, de complir fidelment les obligacions del càrrec amb lleialtat al Rei i de guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat."
Crida a acceptar amb el jurament o promesa: és convenient que siguin cridats per cadascuna de les llistes (de major a menor nombre d'elegits)
- Elecció de l'alcalde/ssa:
Després del jurament o promesa de tots els regidors, el/la secretari/a i/o la Mesa d'edat, declaren constituïda la Corporació.
A continuació, en la mateixa sessió constitutiva es procedeix a l'elecció de l’alcalde/ssa.
- Regles per a l'elecció d'alcalde/ssa:
- En els municipis de 250 habitants, o més, poden ser candidats tots els regidors o regidores que encapçalen les seves llistes.
- En els municipis de menys de 250 habitants, poden ser candidats a alcalde/ssa tots els regidors/es.
- En els municipis en règim de consell obert, no es fa l’elecció d'alcalde/ssa perquè aquest/a ja ha estat elegit/da directament i majoritàriament pels membres de l'Assemblea, és a dir, per tots els veïns/es en la mateixa jornada electoral.
- Sistema secret de votació: L'elecció de l’alcalde/ssa es realitza en una urna, normalment mitjançant votació secreta.
- En els municipis de 250 habitants o més es proclamarà alcalde/ssa el candidat/a que obtingui majoria absoluta dels vots dels regidors. En el cas que cap d'ells obtingui aquesta majoria, es proclamarà aquell regidor/a que encapçali la llista que hagi obtingut major nombre de vots populars en el dia electoral.
- Són candidats tots els regidors/es electes que encapçalen les corresponents llistes, però hi poden renunciar expressament.
- En els municipis de menys de 250 habitants, es proclamarà alcalde/ssa al candidat que obtingui també la majoria absoluta dels vots dels regidors, llevat que cap no obtingui aquesta majoria, cas en el qual es proclamarà aquell regidor/a que hagués obtingut major nombre de vots en les eleccions.
- En els municipis en règim de consell obert, quedarà proclamat el candidat/a amb major nombre de vots en la jornada electoral.
- La presa de possessió.
El/la President/a de la Mesa proclama l'alcalde/ssa, que haurà de prendre possessió en aquest mateix acte i davant el Ple de la Corporació amb la fórmula que hem recollit anteriorment per als regidors/es, en aquest cas per al càrrec d'ALCALDE/SSA.
COM ES CONSTITUEIXEN ELS GRUPS POLÍTICS?
El procediment de constitució dels grups polítics municipals es troba regulat en les diverses lleis de règim local de les CCAA però destaquem la norma comuna. Els articles 24 i 25 del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals (ROF):
"1. Els grups polítics es constituiran mitjançant escrit dirigit al president i subscrit per tots els seus integrants, que es presentarà a la Secretaria General de la Corporació dins dels cinc dies hàbils següents a la constitució de la Corporació. (Art. 24).
2. En el mateix escrit de constitució es farà constar la designació de Portaveu del grup, podent designar-se també suplents."
En la mesura de les possibilitats funcionals de l'organització administrativa de l'entitat local, els diversos grups polítics disposaran a la seu de la mateixa d'un despatx o local per reunir-se de manera independent i rebre visites de ciutadans, i el/la president/a o membre de la Corporació responsable de l'àrea de règim interior posarà a la seva disposició una infraestructura mínima de mitjans materials i personals (art. 27).
El Reglament orgànic pot exigir un nombre mínim per a la constitució del grup polític, cas en el qual s'haurà de regular el grup mixt.
Si un càrrec electe no s'integra en el grup polític per la formació política electoral del qual va ser elegit, passa a ser considerat membre no adscrit.
ALCALDEALDIA