divendres, febrer 9, 2024 - 12:13
El Tribunal Suprem impedeix als Ajuntaments embargar comptes fora del seu municipi.
El Tribunal Suprem, en la seva recent sentència 84/2024 de 22 de gener, ha establert que els ajuntaments no poden practicar i dictar diligències d'embargament de diners en comptes oberts en sucursals d'entitats financeres radicades fora del seu terme municipal, fins i tot quan aquest embargament no requereixi la realització material d'actuacions fora de l'esmentat territori municipal per part d'aquesta administració local essent necessari, en aquests casos, instar conforme a l'article 8.3 del TRLHL, la pràctica de l'esmentada actuació als òrgans competents de la corresponent comunitat autònoma o als òrgans competents de l'Estat, segons correspongui.
Recordem que aquest precepte estableix que les actuacions en matèria d'inspecció o recaptació executiva que hagin d'efectuar-se fora del territori de la respectiva entitat local en relació amb els ingressos de dret públic propis d'aquesta, seran practicades pels òrgans competents de la corresponent comunitat autònoma quan s'hagin de realitzar en l'àmbit territorial d'aquesta, i pels òrgans competents de l'Estat en altre cas, prèvia sol·licitud del president de la Corporació.
És a dir, quan les actuacions de recaptació executiva per part d'un ajuntament s'hagin de realitzar fora del seu territori, aquest ens local està impossibilitat jurídicament per exercir-les.
En el cas analitzat pel T.S. es desestima el recurs de l'Ajuntament de Madrid contra la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 23 de Madrid que l'abril del 2022 va donar la raó a un particular contra la diligència d'embargament, dictada per l'Administració municipal madrilenya, de 2.028 € del seu compte corrent en una sucursal bancària de Toledo per cobrar, per via executiva, els deutes corresponents a 22 sancions multes en matèria de circulació i seguretat viària.
Segons el parer del Tribunal Suprem, la llei no permet que, en aquest cas, l'Ajuntament de Madrid realitzi directament l'embargament de l'import del deute en un compte obert pel deutor en una sucursal financera radicada a Toledo, és a dir, fora del terme municipal.
Per al Suprem, l'article 12.1 TRLBRL és clar en disposar taxativament que el terme municipal és el territori en què l'ajuntament exerceix les seves competències, la qual cosa implica que un Ajuntament no pot pretendre l' exercici extraterritorial de competències.
La decisió recorda que l'article 17.1 de la LGT també limita l'embargament de comptes corrents a l'àmbit competencial de l'administració ordenant de l'embargament, que en el cas dels municipis no és altre que el del seu terme municipal, ja que en aquest article es contenen les regles específiques sobre l'embargament de béns o drets en entitats de crèdit o de dipòsit, i que també, en la mateixa línia que l'article 8.3 TRLRHL, limita l'extensió d'aquests tipus d'embargament a la competència territorial de l'Administració embargant.
Finalment afegeix la Sala que en matèria de recaptació executiva els ajuntaments poden adreçar-se en sol·licitud de col·laboració a les entitats locals supramunicipals en què es trobin integrats i només quan aquestes últimes no disposin dels serveis necessaris per prestar l'auxili, o aquest s'hagi de prestar en el territori diferent al d'elles, haurà d'intervenir necessàriament la corresponent Comunitat Autònoma si les actuacions s'han de realitzar en l'àmbit territorial d'aquesta, o l'Estat en un altre cas.
REACCIÓ IMMEDIATA.
L'Associació Nacional d'Inspectors de la Hisenda Pública Local (Anihpl) reclama una reforma urgent del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals després de la sentència del TS.
El col·lectiu considera que la decisió els obstaculitza la lluita contra el frau i que els seus efectes han de ser corregits a través d'una reforma legal per blindar aquestes actuacions.
ALCALDEALDIA