dilluns, maig 20, 2024 - 09:40

ENERGIES RENOVABLES: ELS AJUNTAMENTS ENFRONT DE LA PROLIFERACIÓ DELS PARCS EÒLICS I PLANTES FOTOVOLTAIQUES.

L'àmplia legislació europea, de l'Estat i de les CCAA, han fet que per lluitar contra el canvi climàtic s'utilitzin energies renovables i no fòssils.

1.- Quina és la Intervenció dels Ajuntaments.

La proliferació de les energies renovables requereix de les llicències municipals següents: 

  • Llicència ambiental o comunicació ambiental. Permet exercir l’activitat de producció d’energia. Les mesures correctores a incloure per l'Ajuntament en la seva llicència seran les recollides en la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) del Govern de la CCAA o de l'Estat. Les instal·lacions més grans estan subjectes al règim d’autorització ambiental, on l’Ajuntament es limita a exercir com a mer tramitador.

  • Llicència d'Obres. Es tracta d'una autorització administrativa per executar una obra o instal·lació que l'Ajuntament ha comprovat a través de l'informe del seu tècnic, i que compleix el planejament urbanístic, les ordenances municipals i el conjunt de la legislació aplicable. 

  • Llicència d'Obertura. L’atorguen també els ajuntaments després de comprovar que el projecte d'instal·lació s'ajusta al projecte aprovat i a les mesures correctores recollides a la DIA. És el que anomenem ACTA DE POSADA EN MARXA.

Si afecten més d'un municipi, hauran de demanar les llicències descrites a cadascun dels ajuntaments. 

 Altres autoritzacions i permisos que afecten els ajuntaments.

  1. Ocupació de béns de domini públic: es requerirà d’una autorització o concessió administrativa per part de l'Ajuntament, sotmesa al termini que incorporin les lleis autonòmiques sobre béns, o en el seu cas l’Estat. 
  2. D'ocupació de béns patrimonials: requereix la selecció del contractista i per això cal un contracte d'arrendament o cessió temporal.
  3. Béns privats: el promotor del parc podrà adquirir els drets d'ocupació mitjançant acords amistosos amb les persones propietàries o a través de l'expropiació forçosa.

Característiques principals i procediments de tramitació dels permisos clau.

  1.   Autorització d' instal·lacions del parc (dels aerogeneradors o plaques i infraestructures de connexió)

    La Llei 24/2013 del Sector Elèctric assenyala que la construcció i explotació d'una instal·lació de producció d'energia elèctrica, com són els parcs eòlics, solars o fotovoltaics, es troben sotmesos al règim d'autorització administrativa prèvia. 

    Els parcs eòlics o fotovoltaics s'autoritzaran pel Govern de la CCAA, sempre que tinguin una potència de fins a 50 Mw. Per la resta la competència és estatal. 

  2. Efectes de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) vinculants en l'execució del projecte. Així mateix, si la DIA fos desfavorable impossibilitarà l'execució del projecte. La no resolució expressa de l'autorització tindrà efectes desestimatoris davant del qual es podrà interposar recurs ordinari. 

    En paral·lel els promotors acostumen a sol·licitar l'autorització del Projecte d'Execució, en la qual es fixen les condicions per a l'execució o construcció de la instal·lació. L'administració competent és la mateixa que la de l'autorització de les instal·lacions. 

    Els titulars de béns afectats, inclòs l'Ajuntament, han de ser emplaçats, almenys mitjançant el Butlletí Oficial, per poder plantejar al·legacions, oposar-s'hi, etc.

Evacuació d'energia:  L'energia produïda s'aboca a la xarxa de transport, que normalment es de titularitat de Red Eléctrica de España, S.A.U., operadora del mercat, però que pot tractar-se també d'empreses privades.

Això requereix d'una autorització d'instal·lacions de la connexió amb la xarxa elèctrica de transport o distribució.

També es regula en la Llei 24/2013 del Sector Elèctric i requereix d'autorització administrativa prèvia. Aquesta autorització es podrà incloure en la del parc d'energia renovable si el projecte d'aquesta inclogués també les línies elèctriques d'evacuació de l'electricitat produïda. 

La concessió d'aquesta autorització correspondrà al Govern de la CCAA i el procediment té dues fases successives: 

  1. La de l'autorització d'instal·lacions, que per a això serà suficient amb la presentació d'un Avantprojecte. 
  2. La de l'autorització del projecte d' execució, per a la qual cosa caldrà presentar el projecte d' execució pròpiament dit. 

AVANTATGES PELS AJUNTAMENTS:

Amb independència de la conveniència municipal per instal·lar EERR o de l’oposició a noves afectacions al territori municipal, l’execució de projectes comporta el cobrament de tributs per part dels Ajuntaments:

  • ICIO i Taxa de llicència urbanística.
  • Taxes de llicència d'activitat i obertura.
  • Cànons per concessions de domini públic.
  • Rendes, si es tracta de béns patrimonials.
  • Després de la posada en marxa:
  • I.A.E.
  • IBI-BICES

Tots els tributs requereixen per a la seva aplicació de la corresponent ordenança fiscal, estudi econòmic, i procediment de tramitació, comprovació i liquidació, que es poden implementar amb l’orientació professional adient. 

Així mateix, amb un adequat assessorament jurídic també ÉS POSSIBLE OBTENIR INGRESSOS ADDICIONALS ALS TRIBUTARIS MITJANÇANT LA SUBSCRIPCIÓ DELS CORRESPONENTS CONVENIS entre els Ajuntaments i les empreses promotores.

Per a més informació contacteu amb Alcaldealdia.com

 

ALCALDEALDIA

ENERGIES RENOVABLES: ELS AJUNTAMENTS ENFRONT DE LA PROLIFERACIÓ DELS PARCS EÒLICS I PLANTES FOTOVOLTAIQUES.

Confien en nosaltres

Newsletter subscription

Inscrigui's a la nostra newsletter i el mantindrem informat.

Subscrigui's a la newsletter