dijous, juliol 27, 2023 - 09:45

IMPACTE I BENEFICIS PER ALS MUNICIPIS, DE LA IMPLANTACIÓ DE PARCS EÒLICS I PLANTES SOLARS FOTOVOLTAIQUES A CATALUNYA.

LES DADES:

1.- Catalunya preveu ocupar el 2,5% del territori amb aerogeneradors i plaques solars.

2.- L'objectiu mediambiental requereix la reducció del consum un 41,5% en 30 anys i multiplicar les centrals d'energia renovable.

3.- Pla del Govern de Catalunya: La premsa i publicacions on line ens informen que la revolució energètica està ja en marxa a Catalunya. Les principals conclusions del pla previst pel Govern és que serà possible assolir un subministrament energètic basat en energies renovables i el tancament de centrals nuclears en el 2050, però per això caldrà incrementar la generació, reduir el consum un 41,5% i ocupar almenys el 2,5% del territori català amb instal·lacions eòliques i fotovoltaiques.

4.- 10 anys d'espera: Aquesta urgència arriba després de 10 anys d’estancament de les energies renovables a Catalunya per la falta d'un marc legal clar. En aquest model dissenyat pel Govern, l'electrificació passarà de suposar el 24,8% de la generació energètica al 76,4% del total. Catalunya haurà de multiplicar per 20 la seva capacitat de generació d'energia solar i almenys per 5 l'eòlica (amb els polèmics aerogeneradors) el  2030 per complir amb els seus objectius.

5.- Estan previstes més de 500.000 instal·lacions fotovoltaiques el 2050.

6.- Repartiment d'instal·lacions al territori: Serà clau en aquesta transició energètica el consens dels territoris perquè no passi a ser l'entorn rural l'únic a contribuir a la generació elèctrica que requereixen els grans nuclis de població.

Serà, segons el Govern, un teòric sistema energètic català net, autòcton, eficient i competitiu buscant l'estalvi i l’eficiència energètica.

LA NOSTRA MISSIÓ: ACTUACIÓ DELS AJUNTAMENTS AFECTATS:

Sens perjudici dels acords dels ajuntaments, favorables o no a aquest tipus d'implantació, hem de pensar que la necessitat d'ENERGIA RENOVABLE és imparable. D'aquí que la nostra missió és INFORMAR de la incidència econòmica d'aquestes infraestructures energètiques.

1.- Tributs locals que gravaran els parcs.

  • ICIO, i taxa URBANÍSTICA: Alguns ajuntaments es preparen per modificar les seves ordenances i establir el tipus màxim del 4%
  • IAE: En funció de la potència en generadors
  • IBI: En aquesta matèria aquestes instal·lacions es consideren ESPECIALS, o sigui BICES per la qual cosa, si no disposen d'ordenança especifica, és convenient aprovar-la fins al límit màxim de l'1,3% que s'ha de tramitar ja per a la seva entrada en vigor l'1 de gener de 2024.

2.- Ocupació de terrenys:

a) si són particulars, l'empresa pactarà amb ells o s'arribarà a l'expropiació

b) si són de domini públic local cal una CONCESSIÓ ADMINISTRATIVA de l'Ajuntament per termini màxim de 40 anys

c) si són béns patrimonials es poden arrendar seguint el procediment específic de la Llei del patrimoni de les administracions públiques sense necessitat de licitació pública.

INSTRUMENT MUNICIPAL PER A LLIGAR TOTS ELS CAPS en cas que l'empresa obtingui autorització per al parc.
  • CONVENI ADMINISTRATIU, conforme a la llei 40/2015, en els quals estem acostumats a negociar amb les empreses elèctriques i treure el màxim rendiment possible, rebutjant moltes vegades propostes excessivament avantatjoses d'aquelles empreses.
MESURES DE MILLORA DE L'ACCEPTACIÓ SOCIAL DELS PROJECTES D'ENERGIES RENOVABLES.

En els projectes de parcs eòlics de potència superior a 10 MW i plantes solars fotovoltaiques de potència superior a 5 MW, situats a terra i en sòl no urbanitzable, el promotor ha d'acreditar, amb anterioritat al tràmit d'informació pública:

  1. Que ha presentat una oferta de participació local, que consisteix a oferir la possibilitat de participar, com a mínim en un 20% de la propietat del projecte o del seu finançament, a les persones radicades en el municipi en el qual es pretén situar la instal·lació, o en els municipis limítrofs a aquest municipi o els que pertanyin a la mateixa comarca.

Aquesta qüestió es pot incloure en un conveni i l'ajuntament pot negociar l'oferta de participació local amb les empreses.

  1. La disponibilitat o el compromís de disponibilitat de més del 50% dels terrenys agrícoles privats sobre els quals es projecta la instal·lació.

Encara que en principi no és una competència municipal, l'ajuntament pot col·laborar amb els particulars afectats i intermediar amb les empreses de renovables per obtenir unes millors condicions contractuals.

També pot canalitzar l'assessorament als particulars afectats, mitjançant l'assessorament especialitzat i experimentat que us oferim.

 

ALCALDEALDIA

IMPACTE I BENEFICIS PER ALS MUNICIPIS, DE LA IMPLANTACIÓ DE PARCS EÒLICS I PLANTES SOLARS FOTOVOLTAIQUES A CATALUNYA.

Confien en nosaltres

Newsletter subscription

Inscrigui's a la nostra newsletter i el mantindrem informat.

Subscrigui's a la newsletter