dijous, abril 24, 2025 - 16:24
Millores de les condicions del Fons de Finançament per garantir la sostenibilitat financera dels ajuntaments.
Els ajuntaments amb problemes financers que ja haguessin estat beneficiaris d' una mesura similar aprovada en anys anteriors, o que reuneixin determinats requisits, es podran adscriure de manera voluntària.
L'Executiu ha aprovat en la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE) mesures de revisió de les condicions financeres de les operacions pendents de determinats ajuntaments amb el Fons de Finançament a Entitats Locals amb la finalitat de garantir la seva sostenibilitat financera.
Aquestes mesures beneficiaran 85 municipis de tot Espanya, mentre que el capital pendent dels crèdits que es veuria beneficiat per la mesura ascendeix a més de 4.223 milions d'euros.
El 2023 i el 2024 es va considerar necessari articular un conjunt de mesures que es van haver de plasmar en compromisos assumits per determinats ajuntaments amb una elevada càrrega financera en aquests anys per operacions pendents amb el Fons de Finançament a Entitats Locals per garantir la seva sostenibilitat financera.
Enguany s'ha considerat necessari reeditar la mesura per seguir atenent aquestes entitats locals i per atendre altres ajuntaments que, podent-ho fer, no van sol·licitar la mesura i a d'altres que es troben en situació de més risc.
La nova mesura
Aquest nou acord, d'una banda, aprova la revisió de les condicions financeres d'aquestes operacions ja formalitzades en anys anteriors i, d'altra banda, estableix els requisits que han de reunir els ajuntaments que poden sol·licitar aquesta mesura, per tal que la seva càrrega financera sigui sostenible a mitjà termini.
Es tracta d' una mesura d' adscripció voluntària. S'hi podran acollir els ajuntaments que, almenys, hagin presentat amb anterioritat al 31 de març de 2025, la liquidació del pressupost de 2024 o de 2023, o la informació de l'execució del pressupost del quart trimestre de 2024 o el pressupost de 2025, i que es trobin en alguna de les següents situacions, d'acord amb la informació disponible el 29 de gener de 2025:
- Ajuntaments que estiguin subjectes a un pla de sostenibilitat financera en vigor, aprovat en aplicació dels acords de la Comissió Delegada d'abril i juliol de 2023 o de juny de 2024.
- Ajuntaments que reunien els requisits perquè els fos aplicats els anteriors acords, però que no s' hi van acollir, sempre que hi concorrin aquestes dues condicions:
- Que presentin un nivell de deute viu a 31 de desembre de 2023 superior al 110% dels ingressos corrents, considerant el pressupost de 2024, o, en el seu defecte, la liquidació del pressupost de 2023, o, en defecte d' ambdós, la dada d' execució del pressupost en el quart trimestre de 2023.
- Que la quota estimada dels préstecs amb el Fons de Finançament a Entitats Locals per al 2026 sigui, com a mínim, el 95% de la quota corresponent al 2025
Ajuntaments que no s' han beneficiat de les anteriors mesures, encara que s' haguessin pogut acollir, i que estan qualificats en risc extrem per la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d' Hisenda.
- Desplaçament dels venciments fins a final de 2025
En concret, la mesura, d'una banda, contempla un desplaçament fins al 30 de desembre dels venciments que es produeixin entre juny i octubre de 2025 de les operacions pendents amb el Fons de Finançament a Entitats Locals.
Amb aquest desplaçament de venciments fins a finals d' any, es produirà una reducció de la quota d' amortització anual en un 50%.
Ampliació de l' amortització de préstecs en 10 o 20 anys
Així mateix, dins del marc de revisió de les condicions financeres que seran aplicables a les operacions de préstec vigents amb el Fons de Finançament a Entitats Locals, formalitzades fins al 31 de desembre de 2024, es contempla una ampliació del termini d' amortització dels préstecs vigents de l' esmentat Fons de Finançament en 10 anys addicionals a l' actual any de venciment. Aquest termini serà de 20 anys per als municipis que tenen un tipus en l'Impost de Béns Immobles (IBI) superior al 0,8%. Aquestes mesures tindran com a límit el 31 d' octubre de 2070.
A més, se suprimiran els períodes de carència que estiguin vigents abans de l' aplicació d' aquest acord. L'amortització de principal s'iniciarà el 31 d'octubre de 2026 i, s'estendrà, com a màxim, fins a 31 d'octubre de 2070. S' estableix un sistema d' amortització amb quotes creixents, la qual cosa permetrà als ajuntaments generar estalvis per afrontar futurs venciments.
La resta de condicions dels préstecs formalitzats que estiguin vigents en el moment d' aplicació d' aquest acord es mantindran en els termes en què es van recollir en els corresponents acords de Comissió Delegada. En conseqüència, es mantindran els tipus d' interès que s' estiguessin aplicant en els contractes.
Aquesta ampliació dels terminis d' amortització suposarà una reducció de les quotes anuals, és a dir, cada exercici la quota a pagar pels préstecs serà inferior a la que venien abonant.
Substituir la cancel·lació de retencions de la PTE per préstecs.
D'altra banda, podran substituir-se per préstecs les cancel·lacions per part dels ajuntaments mitjançant retencions en la seva Participació en Tributs de l'Estat (PTE) per compensar els deutes que mantenen amb càrrec al compartiment Fons en liquidació per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors d'Entitats Locals o al Fons d'Ordenació, al no haver formalitzat, en el seu moment, els préstecs corresponents d' acord amb els procediments de pagaments a proveïdors aprovats.
Els ajuntaments podran substituir aquest mecanisme de cancel·lació per la subscripció d'un préstec amb càrrec al Fons d'Ordenació. Els préstecs es formalitzarien per import equivalent al saldo viu del deute que mantinguin amb aquests compartiments del Fons de Finançament. Les condicions financeres d' aquestes operacions seran anàlogues a les esmentades anteriorment per als préstecs ja formalitzats als quals s' ampliï el període d' amortització.
El termini d'amortització d'aquest nou préstec també seria fins al 31 d'octubre de 2060 o de 2070. Tampoc s' aplicaria cap període de carència.
En el cas que els ajuntaments no aprovin la formalització dels préstecs es mantindrà l' aplicació de la modalitat de cancel.lació mitjançant retencions de la Participació en Tributs de l' Estat.
En tots dos casos, s'instrueix l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a la gestió financera de la mesura aprovada per aquest acord.
Tant per a la modificació dels préstecs formalitzats com per a la formalització dels préstecs que substitueixin el mecanisme de cancel·lació de deutes mitjançant l'aplicació de retencions de la PTE, es requerirà acord del Ple de l'Ajuntament per majoria simple. Prèviament, els ajuntaments que no estiguessin subjectes a un pla de sostenibilitat financera hauran de presentar-lo i ser acceptat pel Ministeri d' Hisenda.
Necessitat del Pla de Sostenibilitat Financera
En aquest sentit, els ajuntaments que ja estiguin subjectes a un pla de sostenibilitat financera mantindran aquests plans aprovats el 2023 o el 2024 i vigents, si bé aquests s'adaptaran tenint en compte les condicions financeres revisades en aquest nou acord. Així mateix, l'avaluació per part del Ministeri d'Hisenda del compliment d'aquests plans de sostenibilitat financera ja aprovats prèviament es desplaçarà al primer semestre de 2027.
Pel que fa a la resta d'ajuntaments, que no van estar acollits a les anteriors mesures, han de presentar un pla de sostenibilitat financera, que contingui mesures que suposin una millora anual del seu estalvi net, per tal que s'admeti finalment la sol·licitud que, si s'escau, presenti l'ajuntament. També aquests plans s'avaluaran pel Ministeri d'Hisenda dins del primer semestre de 2027.
Si s' escau, els plans als quals estiguin subjectes els ajuntaments s' hauran d' adaptar al pla de sostenibilitat financera.
Font: Consell de Ministres
ALCALDEALDIA
