divendres, juliol 7, 2023 - 12:43

Noves mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i a altres situacions de vulnerabilitat i la finalització de la situació de crisi sanitària .

Reial Decret Llei 5/2023, pel qual s'adopten i prorroguen determinades mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i a altres situacions de vulnerabilitat.

El BOE núm. 154 de 29 de juny de 2023 publica el Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny pel qual s'adopten i prorroguen determinades mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i a altres situacions de vulnerabilitat; de transposició de Directives de la Unió Europea en matèria de modificacions estructurals de societats mercantils i conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors; i d'execució i compliment del Dret de la Unió Europea.

Entre totes les mesures adoptades, destaquem les següents:

  • Mesures contra la inflació del preu dels aliments

Per mitigar l'increment dels preus, es mantenen les rebaixes d'IVA del 4% al 0% en els productes de primera necessitat (pa, ous, fruites i verdures) i del 10% al 5% en altres productes bàsics, com la pasta i els olis. Aquestes rebaixes tributàries romandran en vigor fins al 31 de desembre de 2023, sempre que la taxa interanual de la inflació subjacent estigui per sobre del 5,5%. Si cau per sota d'aquesta taxa el mes de setembre, la dada de la qual es coneixerà el mes d'octubre, es recuperaria el tipus impositiu habitual d'IVA en els aliments abans referits en els dos últims mesos previstos per a l'aplicació de la mesura. És a dir, des de l'1 de novembre.

  • Suport a la indústria electrointensiva

Es prorroga fins al 31 de desembre l'exempció sobre el 80% de l'import dels peatges elèctrics de la qual es beneficien aquest tipus d'empreses des de l'1 de gener de 2022. La mesura s'acompanya d'una disposició per la qual s'habilita el traspàs a 2023 del superàvit del sistema elèctric de 2022, la qual cosa permetrà el seu finançament sense que comporti cost pressupostari ni incrementi la factura dels consumidors.

  • Nou termini en la tramitació de plantes renovables.

En l'actualitat, en tot el territori nacional hi ha projectes renovables que sumen 43 GW de potència -el 80% fotovoltaica i el 20% eòlica- que han d'obtenir l'autorització de construcció abans del pròxim 25 de juliol o decaure i tornar a iniciar tota la tramitació administrativa després d'obtenir novament els permisos d'accés i connexió a la xarxa,  d'acord amb el calendari de fites establert pel RDL 23/20.

En aplicar el règim de protecció ambiental espanyol, molts d'aquests projectes han obtingut una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) condicionada a modificacions substancials, com soterrar una línia elèctrica o reduir o canviar la ubicació de les instal·lacions, la qual cosa ha derivat en la necessitat d'escometre noves consultes públiques. A més, l'elevada concentració de projectes en poc temps dificulta que les fàbriques nacionals i europees puguin cobrir la demanda d'equips, generant el risc d'augmentar les importacions i, per tant, reduir l'autonomia estratègica.

Per tant, s'estén sis mesos el termini perquè aquests projectes obtinguin l'autorització de construcció, facilitant la participació pública en la seva nova configuració i augmentant les opcions de contractació amb la cadena de valor industrial espanyola i europea. Els projectes, en tot cas, es culminaran abans de superar els cinc anys des que van iniciar la tramitació, com fins ara, per tal de complir l'agenda verda.

  • Millora retributiva per a la cogeneració

El Reial decret llei aprovat modifica les referències de preus dels mercats elèctrics i dels combustibles introduïts en les fórmules que defineixen els paràmetres retributius de les plantes de cogeneració, biomassa i residus, introduint uns valors més concordes a la situació actual dels mercats que reflecteixen d' una manera més fidel els ingressos i costos d' aquestes instal·lacions.

La modificació serà, en general, positiva per a les instal·lacions, però la norma també preveu que l'Ordre ministerial que estableixi els paràmetres retributius concrets per a cada instal·lació introduirà mecanismes per no reduir la seva retribució.

  • Preu del butà i facilitats per a la recàrrega elèctrica

Es prorroga fins al pròxim 31 de desembre el preu màxim de venda de la bombona de butà de 19,55 euros que es va establir el juny de l'any passat. El preu màxim de venda de la bombona està regulat i es revisa bimestralment; en l'actualitat, gràcies a la relaxació de les cotitzacions internacions, està situat en 15,96 euros.

Igualment, la norma impulsa la mobilitat sostenible,  en facilitar la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics de gran potència, molt rellevants en les vies principals, perquè permeten recarregar ràpidament els automòbils i contrarestar l'anomenada "ansietat d'autonomia" dels conductors. Concretament, declara d'utilitat pública totes les estacions de recàrrega que tinguin una potència superior a 3 MW, eximint de la necessitat d'obtenir autorització administrativa a les instal·lacions per sota d'aquesta potència.

  • Deducció per compra de vehicle elèctric

Aquest real-decret llei inclou una deducció del 15% en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per a la compra d'un vehicle elèctric nou. Aquesta desgravació que ara entra en vigor s'estendrà fins al 31 de desembre de 2024. La mesura serà susceptible d'ampliar-se a desembre de 2025 quan es doni el vistiplau a l'addenda del Pla de Recuperació que el Consell de Ministres va aprovar a principis d'aquest mes.

A més del pagament complet, s'admeten altres opcions per accedir a la desgravació. Una d'elles és l'abonament al venedor d'una quantitat a compte per a l'adquisició del vehicle d'almenys el 25%. En aquest cas, la deducció es durà a terme en el període en què s'aboni aquesta quantitat de bestreta. La base màxima de la deducció serà de 20.000 euros, xifra constituïda per l'adquisició, despeses i tributs inherents a una compra d'aquest tipus.

Com a complement a aquests avantatges per a la compra del vehicle elèctric, es fomenta amb mesures similars la instal·lació de punts de recàrrega per a aquests cotxes. Els particulars podran accedir a una deducció del 15% en l'IRPF si instal·len aquests punts endollables per recarregar la bateria en un immoble de la seva propietat. El requisit és fer-ho abans del 31 de desembre de 2024 i que aquest sistema no estigui vinculat a una activitat econòmica.

  • Millora del dret a la conciliació

La norma inclou la transposició de la Directiva (UE) 2019/1158 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors.

En aquest sentit, el text recull un nou permís parental per tenir cura de fill o menor acollit per temps superior a un any, que podrà gaudir-se fins que el menor compleixi 8 anys. Aquest permís, de durada no superior a 8 setmanes, contínues o discontínues, és intransferible i podrà gaudir-se de manera flexible.

S' amplia el dret a l'adaptació de la jornada de les persones amb dependents a càrrec per a aquelles persones que acreditin deures de cura respecte dels fills majors de 12 anys, el cònjuge o parella de fet, familiars per consanguinitat fins al segon grau del treballador, així com d'altres persones dependents quan, aquestes últimes,  convisquin al mateix domicili, i que no puguin valer-se per si mateixes.

En cas de negativa de l'empresa, haurà de justificar aquesta oposició o, en el seu cas, una eventual solució alternativa.

A més, s'estableix el permís per absentar-se del lloc de treball amb dret a remuneració. Es contemplen:

  • 5 dies (davant els 2 de la regulació vigent) per accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que precisi repòs domiciliari. Podran beneficiar-se d'aquest permís les persones que convisquin amb el treballador o treballadora que requereix la cura en el mateix domicili i també les parelles de fet en l'àmbit del permís, així com a familiars consanguinis de la parella de fet.
  • 4 dies retribuïts per al nou dret a absentar-se del treball per causa de força major quan sigui necessari per motius familiars urgents i imprevisibles, en cas de malaltia o accident que facin indispensable la seva presència immediata. En el cas de permís per mort del cònjuge (2 dies), es tenen en compte les parelles de fet.
  • Reducció de jornada: aquest dret arriba als qui necessitin encarregar-se de la cura directa d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat del cònjuge o parella de fet, inclòs el familiar consanguini de la parella de fet, sempre que no existissin familiars per consanguinitat directa fins al segon grau.
  • S'amplia el dret a la reducció de jornada per tenir cura de fills o persones a càrrec amb discapacitat que siguin menors de 26 anys i que tinguin càncer o una altra malaltia greu, quan el grau de discapacitat superi el 65%, sempre que aquesta condició s'acrediti abans de complir els 23 anys.
  • 15 dies naturals en cas de registre de parella de fet.

El tracte desfavorable dispensat a dones o homes per l'exercici dels seus drets de conciliació o corresponsabilitat de la vida familiar i laboral serà constitutiu de discriminació per raó de sexe.

En el cas de les famílies monoparentals, el progenitor únic podrà gaudir de les ampliacions completes de suspensió del contracte per al cas de famílies amb dues persones progenitores en el supòsit de discapacitat del fill o filla o en naixements múltiples.

Així mateix, es modifica l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, aprovat mitjançant Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, per introduir modificacions en el règim de permisos, a fi de compassar el permís per accident o malaltia greu (article 48.a) al que disposa la Directiva (UE) 2019/1158.

El nou text també estableix garanties perquè les persones treballadores no puguin patir perjudicis com a conseqüència de l' exercici d' aquests nous drets de conciliació.

  • Pròrroga a la prohibició de l'acomiadament

Així mateix, el Reial decret llei prorroga les mesures laborals vinculades amb el gaudi d'ajuts públics. D'aquesta manera, l'augment dels costos energètics no podrà constituir causa objectiva d'acomiadament fins al 31 de desembre de 2023. L'incompliment d'aquesta obligació comportarà el reintegrament de l'ajut rebut.

Les empreses que s'acullin a les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes per causes relacionades amb la invasió d'Ucraïna i que es beneficiïn de suport públic no podran utilitzar aquestes causes per realitzar acomiadaments.

  • Pròrroga de la suspensió dels desnonaments

El Govern ha estès fins a final d'any (31 de desembre de 2023) la suspensió dels desnonaments per reforçar el dret a l'habitatge i protegir les llars vulnerables.

Aquesta mesura té un caràcter urgent i és necessària per respondre a la situació de les llars vulnerables en un context marcat per les conseqüències derivades de la invasió d'Ucraïna. Entre altres qüestions, aquesta mesura contempla:

  • L'ampliació fins al 31 de desembre de 2023 de les mesures de protecció que es van aprovar per a aquelles llars vulnerables que s'enfrontin a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, amb l'acció coordinada dels òrgans judicials i dels serveis socials competents, incloses aquelles llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual,  que no es derivin de contractes d'arrendament, quan existeixin persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d'edat a càrrec.

En aquest darrer supòsit, s'estableix la possibilitat que el jutge, prèvia valoració ponderada i proporcional del cas concret, tingui la facultat de suspendre el llançament, quan els propietaris d'aquests immobles siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges, demanant informe als serveis socials competents per tal que puguin valorar la situació de vulnerabilitat econòmica i identificar les mesures a aplicar per donar resposta a aquesta situació. En aquests casos, sempre es tindran en compte els casos que ja es van regular en els quals la suspensió mai podrà dictar-se i són:

  1. Quan l'habitatge sigui la residència habitual o segona residència del propietari.
  2. Quan s'hagi produït en un immoble de propietat d'una persona física o jurídica que el tingui cedit per qualsevol títol vàlid en dret a una persona física que hi tingui el seu domicili habitual o segona residència degudament acreditada.
  3. Quan l'entrada o permanència a l'immoble s'hagi produït mitjançant intimidació o violència sobre les persones.
  4. Quan existeixin indicis racionals que l'habitatge s'estigui utilitzant per a la realització d'activitats il·lícites.
  5. Quan es tracti d'immobles destinats a habitatge social i ja s'hagués assignat l'habitatge a un sol·licitant.
  6. Que l'entrada a l'immoble s'hagi produït amb posterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret llei 11/2020.

En cas que no s'ofereixi una solució habitacional en els tres mesos següents des de l'emissió de l'informe dels serveis socials, els propietaris de l'immoble tindran dret a demanar una compensació sempre que s'acrediti el perjudici econòmic ocasionat.

  • S'estén de nou el termini durant el qual els arrendadors i titulars de l'habitatge afectats per la suspensió extraordinària del desnonament o llançament, podran presentar la sol·licitud de compensació prevista en la disposició addicional segona del Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l'àmbit de l'habitatge i en matèria de transports.

Aquest termini era d'un mes des de la finalització de la vigència de les mesures. Així, amb l'ampliació prevista per a aquestes mesures, el nou termini en el qual es podrà presentar aquesta sol·licitud queda fixat fins al 31 de gener de 2024.

  • Llei d' habitatge

A la pròrroga aprovada en el Reial decret llei, se sumen a les mesures de caràcter estructural que s'estan duent a terme en aquest àmbit, encaminades a fer efectiu l'exercici del dret constitucional a un habitatge digne adequat, com l'aprovació i entrada en vigor de la Llei pel Dret a l'Habitatge.

En aquest sentit, cal destacar que la nova legislació estableix:

  • Un increment màxim anual del 3% del lloguer en els contractes vigents des de l'1 de gener de 2024 al 31 de desembre.
  • Introdueix un mandat a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) perquè defineixi abans del 31 de desembre de 2024 un nou índex de referència per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge per evitar increments desproporcionats en la renda.
  • La limitació del 2% de l'actualització anual de la renda aprovada a finals de 2022 continua vigent fins al 31 de desembre d'enguany.

La Llei d'Habitatge també recull millores en el procediment de desnonament que pugui afectar l'habitatge habitual de llars vulnerables per garantir una comunicació efectiva i ràpida entre l'òrgan judicial i els serveis socials a través d'un requeriment perquè aquests avaluïn la situació i, si s'escau, atenguin ràpidament les persones en situació de vulnerabilitat econòmica i/o social.

En aquest sentit, s'assegura que els Serveis Socials puguin oferir solucions habitacionals als afectats, evitant situacions de desemparament com a conseqüència del desallotjament. Mentre aquestes solucions es produeixen, s'incrementen els terminis de suspensió dels llançaments en aquestes situacions de vulnerabilitat, d' 1 a 2 mesos quan el propietari és persona física, i de 3 a 4 quan és persona jurídica. A més, s'introdueixen en el procediment criteris objectius per definir les situacions de vulnerabilitat econòmica.

Així, tot i que aquestes mesures ja estan en vigor, la mesura prorrogada manté en suspens els procediments de llançaments i desnonaments.

  • Pròrroga dels descomptes en el transport públic

S'aprova la pròrroga del paquet d'ajudes directes per promoure una rebaixa d'almenys el 50% del preu dels abonaments i títols multiviatge del transport públic col·lectiu urbà i interurbà durant el segon semestre de 2023. Així, el Govern ha decidit subvencionar durant sis mesos més la rebaixa del 30% del transport a les comunitats autònomes i les entitats locals que es comprometin a implantar i complementar els descomptes perquè, com a mínim, es redueixi a la meitat el preu dels serveis de transport terrestre de la seva competència per als viatgers habituals.

L'Estat destinarà un màxim de 380 milions d'euros més per cobrir el cost de la reducció d'un 30% en el preu dels abonaments i títols multiviatge, de manera que les administracions autonòmiques i locals hauran de finançar, amb càrrec als seus propis pressupostos, la quantia restant per compensar les empreses i operadors de transport terrestre. És a dir, hauran de finançar una rebaixa d'almenys el 20% entre l'1 de juliol i el 31 de desembre de 2023.

En aquest sentit, la regulació recull mecanismes de flexibilitat com la possibilitat que, si la implantació efectiva es produeix després de l' 1 de juliol, però abans de l' 1 d' agost, es pugui habilitar un procediment per retornar o compensar les quantitats corresponents per la compra de títols multiviatge, exclòs l' anada i tornada, que no haguessin pogut beneficiar-se de la reducció.

  • Nous criteris per a VTC (vehicles de turisme amb conductor) estatals

La nova regulació afecta únicament les autoritzacions de VTC estatals que habiliten per a la realització de transport interurbà amb recorreguts que s' han d' iniciar a la comunitat autònoma on estiguin domiciliades. Correspon a les comunitats autònomes i entitats locals regular les autoritzacions per a la realització del transport urbà en vehicles de turisme.

La norma estableix que l'autorització serà denegada si, en el moment de l'atorgament, se supera el valor límit anual de NO2 o PM2,5 o el valor objectiu o valor objectiu a llarg termini de l'O3, regulats en la normativa de millora de la qualitat de l'aire, en alguna zona o aglomeració inclosa en la comunitat autònoma del domicili de l'autorització,  de conformitat amb l'últim informe publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Tot això sens perjudici que les comunitats autònomes puguin establir, per a les autoritzacions que es domiciliïn en el seu territori, altres criteris de millora de la qualitat de l' aire en el marc del previst en el Dret comunitari o en les directrius de l' Organització Mundial de la Salut.

Per la seua banda, les entitats locals podran establir, si escau, de conformitat amb la legislació autonòmica, la sol·licitud d'una autorització addicional a l'autonòmica per a realitzar transport urbà en el seu àmbit territorial, que haurà d'estar justificada per raons d’interès públic, i resultar proporcionades garantint, en tot cas, la sostenibilitat, qualitat i seguretat dels serveis d’interès públic involucrats.

  • Altres mesures de transports

A més, s'incorporen mesures per garantir el compliment del requisit de disposició del vehicle i evitar males pràctiques, exigint que les VTC disposin en tot moment d'un vehicle matriculat a Espanya adscrit a l'autorització en propietat, arrendament financer o arrendament a llarg termini de conformitat amb el que disposa la normativa de trànsit i circulació de vehicles a motor. En els supòsits de substitució provisional del vehicle per avaria es podrà utilitzar un vehicle en arrendament ordinari.

Així mateix, la norma declara el caràcter de servei d'interès públic del transport de viatgers en taxi, atesa la naturalesa de l'activitat, que ha de garantir un servei de qualitat per a tots els usuaris, no discriminatori i amb una cobertura de prestació suficient a tot el territori.

  • Sector primari

Es mantenen els ajuts extraordinaris i temporals per a la compra de gasoli agrari i pesquer fins al proper mes de desembre i s' amplien els potencials beneficiaris de les mesures d' accés al crèdit, així com el seu crèdit mitjançant la línia ICO-MAPA-SAECA a cooperatives, entre d' altres.

A més de les mesures relacionades, se n' han aprovat d'altres com:

  • Modificacions estructurals de societats mercantils
  • Avals per a la compra de primer habitatge
  • Pròrroga del descompte en gasoli per al transport professional per carretera
  • Ajuts al transport marítim
  • Avals a la flota d'armadors

Més informació: https://www.boe.es/boe/dias/2023/06/29/pdfs/BOE-A-2023-15135.pdf

Acord del Consell de Ministres, de 4 de juliol de 2023, pel qual es declara la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

El BOE núm. 159 de 5 de juliol de 2023 publica l'Acord del Consell de Ministres de 4 de juliol de 2023, pel qual es declara la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

L'evidència científica disponible i l'evolució de la situació epidemiològica en la majoria dels països del món, van propiciar la declaració realitzada pel Director General de l'OMS, el passat 5 de maig de 2023, en la qual va manifestar el seu acord amb l'assessorament prestat pel Comitè d'emergències en relació amb la pandèmia de COVID-19 i va determinar que la COVID-19 ja no constitueix una emergència de salut pública d'importància internacional (ESPII), sent ara un problema de salut establert i persistent que requereix un canvi en els seus mecanismes de vigilància i control.

En aquest mateix context, a Espanya el CCAES, de forma consensuada amb la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta, considera que la COVID-19 ha estat controlada i, tot i que aquesta malaltia continua sent rellevant per a la salut pública, ja no suposa una situació de crisi sanitària al nostre país.

El Ministeri de Sanitat va elevar consulta a les comunitats autònomes en la sessió del Ple del CISNS celebrada el 23 de juny de 2023, en compliment del que disposa l'article 2.3 de la Llei 2/2021, de 29 de març, respecte a la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Aquestes, van manifestar de forma unànime la conformitat amb la declaració d'aquesta finalització, així com el seu acord perquè, després d' aquesta, decaiguin les mesures extraordinàries que haguessin estat acordades.

Atès que la Llei 2/2021, de 29 de març, preveu que després de la declaració de finalització de la situació de crisi sanitària, deixaran de ser aplicables algunes de les mesures recollides en la mateixa, s'ha inclòs dins del Reial decret llei 5/2023 determinades modificacions legislatives tendents tant a seguir garantint la salut i els drets de la ciutadania,  com una adequada vigilància de la COVID-19.

La declaració feta mitjançant el present acord posarà fi a la vigència de les mesures contingudes en els capítols II, III, IV, V (excepte les del seu article 27), VI i VII i en la disposició addicional cinquena de la Llei 2/2021, de 29 de març i, entre les mateixes, les relatives a l'ús obligatori de les mascaretes.

Sens perjudici de l'anterior es formulen una sèrie de recomanacions contingudes en l'Annex  de l'Acord, instant la ciutadania a:

  • Seguir utilitzant mascaretes i altres mesures higièniques davant la presència de símptomes d'infecció respiratòria.
  • L'ús de mascareta en determinats contextos i situacions, en particular:
    • Per les persones simptomàtiques quan estiguin en espais compartits.
    • Pels i les professionals que atenen casos simptomàtics.
    • Per les persones que treballen en unitats de Cures Intensives i en Unitats amb pacients vulnerables seguint les recomanacions de control d' infecció aconsellades pels Serveis de Medicina Preventiva i Prevenció de Riscos Laborals segons la valoració del risc de cada centre sanitari.
    • A les urgències hospitalàries o d'atenció primària, inclosa la sala d'espera.
    • En els centres residencials de gent gran i persones amb discapacitat, entorns en els quals viuen les persones més vulnerables, encara que no es recomani l'ús universal de les mascaretes, es considera necessari prendre precaucions addicionals en cas d'aparició de símptomes en treballadors, residents o visitants, per evitar brots, cuidant en tot cas el benestar dels majors tant a nivell físic com emocional.

Més informació: https://www.boe.es/boe/dias/2023/07/05/pdfs/BOE-A-2023-15552.pdf

 

 

ALCALDEALDIA

Noves mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i a altres situacions de vulnerabilitat i la finalització de la situació de crisi sanitària .

Confien en nosaltres

Newsletter subscription

Inscrigui's a la nostra newsletter i el mantindrem informat.

Subscrigui's a la newsletter